top of page

'ANNELIES'

zaterdag 4 mei 2019, 15.30 uur

Hippolytuskerk, Middelstum


zondag 5 mei 2019, 15.30 uur

Grote- of St. Martinuskerk, Dokkum

Vocaal Ensemble PROVOCALE van PROMOVOCAAL zingt voor de tweede keer 'ANNELIES' van James Whitbourn.

In 2004 schreef Whitbourn (1963) het aangrijpende koorwerk ‘Annelies’ – de volledige voornaam van Anne Frank. Een compositie voor sopraan- solist, koor en orkest.

In 2009 schreef Whitbourn een kamermuziekversie voor sopraan, koor, viool, cello, klarinet en piano. Deze versie zal door Provocale van PROMOVOCAAL op 5 mei 2019 worden uitgevoerd.


James Whitbourn koos voor veertien episodes uit het leven van Anne Frank. De sopraan Renate Jacobs zingt delen uit het dagboek. Het koor Provocale becommentarieert de gebeurtenissen. 

Whitbourn maakt in ‘Annelies’ gebruik van verschillende stijlen, waaronder melodieën die Anne op de radio kan hebben gehoord, als de familie op BBC had afgestemd en ook van Joodse volksmuziek. Er is een veelheid aan muzikale ‘citaten’: iets wat lijkt op een Duits koraal of gregoriaans, Klezmer, een liedje van Vera Lynn, Grieks- of Joods orthodoxe klaagzang, zoete musicalachtige fragmenten.


Kortom: de muziek is veelzijdig en afwisselend, maar vormt toch één geheel, en sluit prachtig aan bij de teksten. Het klokgelui van de nabije Westerkerktoren markeert de verstrijkende tijd.

De gezongen Engelse teksten worden tijdens het concert, voorzien van originele foto's en met de Nederlandse vertaling groot geprojecteerd (zie hierboven), zodat deze vaak indrukwekkende teksten goed gevolgd kunnen worden en de op muziek gezette boodschap van Anne Frank nog beter gehoord EN gevoeld wordt.


Zoals in het dagboek, horen en voelen we ook in de muziek Annes blijheid en verdriet, haar angst, geluk en hoop. Het is aangrijpend en overweldigend.


Het muziekstuk werd na de premiere met veel lof ontvangen in de pers.


Al eerder, op 7 mei 2017, heeft het koor Provocale van PROMOVOCAAL 'Annelies' met sopraan Renate Jacobs en dezelfde instrumentalisten 'Annelies' met lovende kritieken in de Grote- of Sint Martinuskerk ten gehore gebracht. Vooral de begeleidende beelden en tekstvertalingen maakten het stuk volgens het publiek uitermate indringend en daarmee tot een onvergetelijk mooie ervaring.


Zeer aanbevolen.


DIRIGENT: Anne. E. de Bruijn

SOLISTE: Renate Jacobs

KOOR: vocaal ensemble PROVOCALE

TIJD: 15.30 uur

LOCATIE: Hippolytuskerk, Middelstum of Grote- of St. Martinuskerk, Dokkum (rolstoelvriendelijk)


Plaatsen: slechts 10 euro p.st.

Plaatsen reserveren kan hier voor 5 mei en hier (mail) voor 4 mei.

bottom of page